Facebook

Hírlevél
Termékajánló
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Blog
2017.06.09 14:30

Az omega-3 tartalmú halolaj, lazacolaj pozitív élettani hatásai

Te használsz Omega-3 tartalmú halolajat? Ha nem akkor kezdj el minél hamarabb! Miért is?

Számos kutatásból kiderült, hogy a halolaj jótékony hatással van a csontok, a szív és az agy működésére, véd a ráktól, a szem problémáktól és pozitív hatással van a hát fájdalmaira is. Az Omega-3 tartalmú halolaj vagy lazacolaj olyan többszörösen telítetlen zsírok, amelyek fogyasztása kifejezetten egészséges és javasolt az emberek számára.

 

Te tudod, hogy milyen zsírokat különböztetünk meg táplálkozásunk során? Itt a válasz:

 Telített zsírok (állati eredetű zsírok, a sajtok, a vaj és a vörös húsban találhatók)

Egyszeresen telített zsírok (olívaolaj)

Többszörösen telítetlen zsírok (olajos halban, mogyoróban és növényi eredetű olajokban)

Az egészséges, többszörösen telítetlen zsíroknak két csoportját különböztetjük meg: omega-3 és omega-6 zsírsavakra. Ezek az ún. esszenciális zsírsavak. Mindketten komoly szerepet játszanak a sejtek optimális működésében. Mivel szervezetünk nem képes előállítani ezeket a létfontosságú zsírokat, a táplálékunkból kell felvennünk őket.

 

A hosszú láncú omega-3 két rendkívül fontos anyagot biztosít szervezetünk számára:


1. a DHA-t (docosahexaenoic sav): fontos szerepet játszik a gyermekek agyának fejlődésében, a szem és látás megfelelő működésében, és az észlelő funkciók javításában
2. az EPA-t (eicosapentaenoic sav): az agy egészséges működésének fenntartásában.

A legbőségesebb omega-3 forrás: makréla, hering, tonhal (nem a konzerv!), de sokat tartalmaz a lazac, szardínia és a füstöl hering is.

Érdemes  hetente 2 alkalommal kell halat enni a megfelelő egészség megtartásának (vagy elérésének) érdekében. Egy adag hal kb. 140 grammnak felel meg. A britek ezzel szemben például átlagosan hetente 1/3 adagnak megfelelő halat fogyasztanak. Magyarországon ez az arány sokkal rosszabb!!!

Miért fogyasszunk rendszeresen halolajat vagy lazacolajat? Mitől véd meg minket?

Agyvérzés és szívbetegség

kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres halolaj fogyasztás jelentősen csökkenti  az ismétlődő szívinfarktus esélyét. Egy olasz tanulmány szerint a szívinfarktust elszenvedett betegek halálozása felére csökkent a halolaj szedése mellett 4 hónapos idő intervallumban. A legtöbb tanulmány korábban azt támasztotta alá, hogy az omega zsírsavak azoknál a betegeknél működnek igazán, akik infarktuson estek át korábban.

A legújabb tanulmányok azonban azt találták, hogy az omega zsírsavak csökkentik a stroke, infarktus és rák kialakulásának valószínűségét. 

 

Alzheimer és intelligencia

Számos tanulmány bizonyítja, hogy az omega-3 csökkenti az agykárosodásért és az Alzheimer kór kialakulásához vezető ún. plakkok kialakulását az agyban. Továbbá a kutatók rávilágítottak arra a tényre, hogy a terhesség alatti szegényes omega-3 fogyasztás a születendő gyermekben viselkedési problémákat okozhat. Az omega-3 zsírsavak kimonodttan jó hatással vannak a születendő gyermek agyának fejlődésére, védelmet jelenthetnek bizonyos degeneratív agyi elváltozásokkal szemben, de az intelligenciát nem növelik

 

Rák

Egy 700 000 ember bevonásával történt tanulmány megállapította, hogy a halolaj általánosságban nem véd a rák ellen. De bizonyos rák típusokban szignifikánsan kedvező hatást mutatott, ilyen például a bél rák és a prosztata rák. A kaliforniai egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy az omega-3 60%-kal képes csökkenteni férfiakban a prosztata rák kialakulását. Az omega-3 tehát segíthet a prosztata és bél rák megelőzésében

 

Szem problémák

Számos kutató szerint az omega-3 legalább heti egy alkalommal történő fogyasztása védelmet nyújthat az AMD ellen (AMD=age-related macular degeneration). A makula degeneráció az idősebb embereket érinti és sok esetben a látás elvesztéséhez vezet. 

Egy Londonban végzett kutatás szerint az omega-3 50%-kal képes csökkenteni a betegség kialakulásának valószínűségét. 

Egy másik tanulmány 40%-os csökkenést mutatott. Ebbe a tanulmányba 4 500 önkéntes férfit és nőt vontak be, étkezésüket omega-3-mal egészítették ki. Astrid Fletcher professzor, a kutatás vezetője szerint a fő ok az, hogy az omega-3 képes csökkenteni a gyulladásokat és elősegíti az erek egészséges működését.

Az omega zsírsavak fogyasztásával tehát úgy tűnik, hogy jó eredménnyel előzhető meg az időskori vakság.


Összességében tehát elmondható, hogy az omega zsírsavak rendkívül jótékony, esszenciális zsírsavak, fontos, hogy táplálkozásunk szerves részévé váljanak. Annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségben tudjuk magunkhoz venni, érdemes rendszeresen halat fogyasztanunk és omega zsírsavakat tartalmazó táplálék-kiegészítő készítményeket szednünk.

A jó minőségű omega zsírsavakat tartalmazó táplálék-kiegészítő készítmény megfelelő arányban tartalmazza az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat. 

A Földön élő emberek táplálkozási szokásai országonként különböznek, ezért az a táplálék-kiegészítő, amelyik pl. Nagy-Britanniában forgalomban van, nem biztos, hogy megfelelő a magyar emberek számára is. 

A magyar lakosság számra a legideálisabb az omega 3-6-9 kombinációja, naponta legalább egy gramm mennyiségben! Mindig étkezés után fogyasszuk, soha ne éhgyomorra.

Akiknek epekövük, megtört epehólyagjuk van, esetleg polipok vannak az epehólyagjukban, ők nem tudnak minden omega 3-6-9 terméket elfogyasztani. 

Nekik speciális, az emésztést és az epe görcsös összehúzódását gátló készítmény javasolt, az Omega E-ssentials. Az benne lévő növényi olajok simaizom lazító hatásuk révén lehetővé teszik, hogy megfelelő mennyiségű omega zsírsavakhoz jusson az ő szervezetük is. 

Tekintsd meg Omega-3 halolaj és Lazacolaj termékkínálatumkat, kattints IDE!

Webáruház készítés