Facebook

Hírlevél
Termékajánló
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Blog
2017.06.09 14:27

Egészségesen szeretnél táplálkozni, de nem tudod, hogy mit egyél?

Kezdő paleos vagy vagy csak egészségesen szeretnél élni és táplálkozni, de nem tudod mik azok az alapanyagok, amelyeket megehetsz? Mi most kicsit ebben segítünk neked a paleovital jóvaoltából. 

Összegyűjtöttük kategóriánként, hogy mely élelmiszer alapanyagok fogyasztása megngedett. Ezek közül mind beszerezhető webéruházunkban.

 

A paleo diéta az alábbi  jó zsírok fogyasztását javasolja:

  • Sertészsír
  • Libazsír
  • Kacsazsír
  • Olajessimo – magyar gyártó új olaja, melyben kitűnő arányban van az O3 és az O6 aránya
  • Kókuszzsír (elsősorban sütéshez, egyes édes krémekhez)
  • Hidegen sajtolt szűz olívaolaj – sütésnél tönkremegy, de főzelékek és saláták tetejére kiváló; régi receptjeim között találsz még olyant, ahol olívaolajat használtam, időközben azonban én is “okosodtam”
  • Tökmagolaj és egyéb magolajak – ízesítéshez hidegen
  • Nagyon kevés vaj, inkább ghee, melyet otthon előre nagyobb mennyiségben el lehet készíteni (lásd külön receptben)
  • Mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj – kiváló édességek lehetnek – a mag nagy sebességen és zsírosodásig történő őrlésekor keletkezik a magból “vaj”

Lisztek:

Kiegészítésként – ide kattintva – feltétlenül olvasd el a posztot a pelletekről!

Őrölt alapanyagok – őrlemények:

  • Kókusz, ha másként nem, de kókuszreszelék őrlésével mindig hozzá lehet jutni, és a legolcsóbbak egyike; a gond vele csak annyi, hogy némelykor telítődünk a kókusz ízével
  • Szezámmag – szezámmag őrleménye
  • Szezámpehely – készen lehet kapni; én nagyon szeretem, viszont ha túl sokat teszünk az ételbe kesernyés lehet az íze; a kesernyés ízt sós ételekben őrölt köménnyel lehet közömbösíteni
  • Lenmag – tojás nélküli sütéshez is, vagy tészták változatosabbá tételéhez, kiváló ragasztó hatása van; vízzel felöntve megduzzad
  • Mandula – hántolt vagy hántolatlan mandula őrleménye, vagy malomipari termékként forgalmazott; semleges ízű, ezért kiválóan alkalmas mindenféle paleo kenyér, illetve paleos sütemény alapanyagának – szezonális termék ugyan, de gyakorlatilag egész télen kapható
  • Dió – a dió őrleménye; előnyben vannak azok, akiknek saját fáik vannak, mert egyébként igen drága
  • Mák – a mák őrleménye vagy malomipari termék
  • Tökmag – hántolt tökmag őrleménye vagy malomipari termék; speciális karakteres íze miatt kevesen szeretik; a lisztek harmadolására vagy negyedelésére – ízesítésre kiválóan alkalmas
  • Mogyoró – őrölt (bokron termő) házi mogyoró, mely elsősorban süteménykészítésre alkalmas (A  fán termő – török mogyoró is elfogadott a paleoban, de Magyarországon nem termesztik.) 
  • Az amerikai mogyoró, más néven földi mogyoró a paleoban tilos!
  • Zabpehely, zabliszt – zabpehelyből lehet otthon őrölni, de lehet készen is kapni – a zab csak kompromisszum a paleoban, megtűrt amiatt, hogy lassan felszívódó szénhidrát
  • Utifűmaghéj – Sokan használják a kenyerek vizes állagának megszüntetésére. Csak olyanoknak ajánlom, akik nem érzékenyek a hashajtó hatására.
  • Chia-mag – A kenyerek vizes állagának megszüntetésére is lehet használni. Egyébként pudingok is készíthetők a segítségével.

Tojás:

  • Folyamatosan nagyon sok tojásra van szükség – önmagában való fogyasztáshoz, ételek sűrítéséhez, sütemények és kenyerek sütéséhez

Húsfélék:

  • Érdemes a mélyhűtőben lehetőleg előre darabolva, darálva, kiadagolva többféle húst tartani

Zöldségek:

  • Friss zöldségek a hűtőben
  • Gyorsfagyasztott zöldségek a mélyhűtőben – előre darabolva, kiadagolva
  • Vöröshagymát, fokhagymát érdemes előre nagyobb mennyiséget megpucolni, darabolni, és a mélyhűtőben tárolni -, amennyiben az életmódunk olyan, hogy általában gyorsan kell összeütnünk valamit
  • A paradicsom és a padlizsán, ha jól érett – használható, de tudni kell, hogy autoimmun betegségben szenvedőknek, alul működő pajzsmirigyeseknek nem ajánlott (főve kompromisszum!)
  • Pritamin paprikából érdemes ízesítésre előre krémeket készíteni
  • A szója nem paleo, mert hüvelyes növény – kivétel lehet kompromisszumként az a fajta szója, melyet a japánok esznek. A japánok a szóját évekig érlelik – fermentálják, és így már fogyasztásra alkalmas lesz. Sajnos nagyon sok termék, különösen a húsfélék tartalmaznak sok hozzáadott feldolgozatlan szóját – pl. a virsli, az olcsó kötözött sonkák stb.

Gyümölcsök:

  • Idénynek megfelelően friss gyümölcsök
  • Gyorsfagyasztott vagy idényben mélyhűtőbe eltett gyümölcsök
  • A cukor nélkül készített lekvárok és kompótok a főzés miatt csak kompromisszumnak számítanak a paleoban

“Tejtermékek”:

  • Kókusztej – sokféle konzerv és por alakú kiszerelésben kapható, készíthető házilag is
  • Létezik kókusztejszín – Cocomas (a legjobb áron kapható)
  • Mandulatej – lehet házilag készíteni (én még soha nem csináltam)
  • Kesudiótej – kiváló minőségű tej, a tehéntejre leginkább hasonlít az íze
  • Zabtej – miután zabból van, ezért kompromisszum; van, aki szereti
  • Rizstej, szójatej – nem paleo tejek
  • Vaj – csak nagyon kis mennyiségben, inkább ghee, mely 100% paleo (lásd a zsíroknál is!)
  • Kemény sajt – Parmezán, Cheddar, Cheshire, Gruyére; félkemény ugyan, de erősen kompromisszumként – használjuk a Trappistát, az Ementálit stb.

Fűszerek:

  • Korlátlanul használhatóak és érdemes elszakadni a hagyományos magyar fűszerezéstől – a só, bors, paprika alkalmazásától, ezért tartsunk otthon sokféle fűszert; ilyen nagy felfedezésem pl a gyömbér vagy a kurkuma. Bátran kísérletezz!

Édesítőszerek:

  • Stevia – magyar nevén jázminpakóca (cserjeféle) – lehet kapni szárított levél, folyadék, por és tabletta formában; a leveles formát régen használtam pl. paradicsommártás ízesítésére, tehát olyan ételbe, ahol mindegy, hogy megszínezi-e; folyékony formájának sajnos egy speciális mellékíze van, ezért sokan nem szeretjük, de van olyan, akit ez nem zavar; a stevia por nekem nagyon bevált, mert már nincs intenzív mellékíze – kivonták belőle, és szerintem süteményekben sokkal jobb használni, mint a nyírfacukrot, mert a xukortól a sütemény tésztája inkább folyós lesz; a stevia tabletta kiváló kávéba, teába, ha valaki igényli az édes ízt
  • Nyírfacukor – többféle néven forgalmazzák, mint pl. xukor, xylitol stb.; lehet belőle akár porxukrot őrölni; legszívesebben sütemények dizájnosítására használom; vigyázni kell, mert különösen kezdetben hashajtó hatása van; a szervezet lassan megszokja; háziállatoknak – kutyáknak pl. kimondottan ártalmas, mert nem tudják megemészteni; a Xukor0 (xukor zéro)-nak nincs hashajtó hatása
  • A tiszta sacharin paleo, csak jól nézd meg a dobozt, hogy valóban kizárólag sacharin legyen az édesítőben
  • Méz – kis mennyiségben használható kompromisszum
  • Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül. Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g)
  • Kókuszvirág cukor – paleo voltát vitatják; én használom karamellizálásra

Torták vagy sós készítmények bevonására, sűrítésére:

  • Zselatin lap vagy por
  • Agar-agar – remekül használható növényi zselírozó (meglehetősen drága!) – por és szálas formában ázsiai boltban, egyes bioboltokban kapható
  • Nyílgyökér – Arrowrot (keményítő alacsony Ch-értékkel) – kompromisszum – állományjavító – pl. kenyér, paleo tejszínhab – ázsiai boltokban kapható
  • Tápióka (keményítő) – az alacsony Ch-értékű NaturCookta termék kompromisszum, egyébként a paleoban nem ajánlott

 (Forrás: paleovital)

Webáruház készítés