Ugyanis számos civilizációs betegség, mint például a magas vérnyomás, diabetesz, szív és érrendszeri problémák, az egyre jobban "terjedő" rákos megbetegedések, stb. fő oka abban keresendő, hogy az utóbbi évszázadokban az emberek egyre nagyobb arányban fogyasztanak olyan ételeket, melyeknek alapanyagaihoz az emberi szervezet evolúciós szempontból nem tudott alkalmazkodni. Ezek a táplálékok ugyanis a korábbi évmilliók során, a paleolitikum időszakában, nem szerepeltek elődeink étrendjében. Manapság túlsúlyban van a gabona, liszt, cukor, szója, tej és tejtermékek, hidrogénezett növényi olajok fogyasztás.
A Paleolit étrend/életmód legismertebb hazai képviselője Szendi Gábor, aki Paleolit táplálkozás című könyvében olyan tudományos bizonyítékok hatalmas tárházát mutatja be, amelyek a -már említett- betegségek okait próbálták feltárni. Ezen felül tanácsokat ad a kerülendő, és fogyasztásra javasolt élelmiszerekkel kapcsolatban.
Nem fogyasztunk vagy legalább igyekszünk mérsékelni fogyasztását:
- gabonát a glutén miatt
- gyorsan felszívódó szénhidrátot a nagy inzulinlöket miatt (rizs, kukorica, burgonya, répacukor, fruktóz)
- hüvelyest veszélyes lektintartalmuk miatt (szója és egyéb babok) de ide tartozik a földimogyoró és a burgonya is
- tejet és tejterméket (a tejcukor és tejfehérje miatt) kivétel a kemény sajtok mértékkel fogyasztva
- hidrogénezett, növényi olajat és margarint (magas omega 6 és transzzsírsav tartalmuk miatt)
- konzervet, készételt ( nagy arányú tartósítószer, adalékanyag, állományjavító, stb. tartalmuk miatt)
Fogyasztunk:
- gyümölcsöket
- zöldségeket ( kivétel a hüvelyesek)
- tojást
- állati húsokat, zsírokat
- halakat, tenger gyümölcseit
- gombákat
- olajos magvakat ( kivéve földimogyorót)
- hidegen sajtolt növényi olajokat : kókuszzsír (olaj), oliva; fontos a magas Omega 3 tartalmú olajok fogyasztása: Olajessimo, Halolaj;
Forrás: Szendi Gábor- Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv